DE LECTURES I DIGESTIONS

DE LECTURES I DIGESTIONS. LLIBRES DEL SEGLE XXI PER A INSACIABLES

Editorial:
FUNDACIÓ DE LA COMUNITAT VALENCIANA SCITO
Año de edición:
ISBN:
978-84-122605-2-6
Páginas:
216
Encuadernación:
Rústica
Disponibilidad:
En stock

Les compilacions, freqüents a l’edat mitjana, consistien a fer índexs de registres d’autors o de repertoris bibliogràfics, com el cas de Bibliotheca o Miriabiblion de Foci (segle IX), que s’intitulava en realitat: «Descripció i enumeració dels dos-cents setanta-nou llibres llegits per nosaltres, el contingut dels quals ha volgut conèixer el nostre estimat germà Tarasi». Gràcies a compilacions com aquesta es té notícies d’obres malauradament ara desaparegudes. De lectures i digestions vol oferir un petit compendi, valoratiu i personal, que podria servir de guia per a triar llibres i acostar a la literatura que ara es fa pel nostre territori.

Aquesta particular recopilació respon a l’únic objectiu de compartir les opinions favorables sobre aquests llibres que tenen en comú: u/ es tracta de literatura de creació per a adults que ha estat publicada en el segle vint-i-u, i dos/ es tracta d’obres editades originàriament en català.

Així, han hagut de quedar fora obres que ja formen part de la història de la literatura com ara el Gilgamesh, els contes de Sinuhè a l’antic Egipte, textos grecollatins, divines comèdies, literatura catalana del Segle d’Or, sonets barrocs o apassionades novel·les europees del XIX i XX. I pel que fa a creacions del segle XXI, s’han descartat obres en altres idiomes i magnífiques traduccions de literatura nord-americana actual com Franzen, Saunders, Palahniuk; dinàmiques novel·les negres sicilianes, britàniques o nòrdiques; sensuals narracions asiàtiques com les de Han Kang o, a tall d’exemple, els darrers premis Nobel, Peter Handke, Olga Tokarczuk i Louise Glück.

Cada any es publiquen més de deu mil llibres en català. El ritme del sector editorial, malgrat la sempiterna crisi (econòmica, cultural, política…) és trepidant i no s’atura, i unit a què qui escriu mai es cansa, segur que ja podreu trobar novetats més recents on es plasmarà de nou el seu talent; així que no dubteu a acostar-vos-hi i donar-los l’oportunitat de llegir l’obra nova, sabent que l’anterior va ser coneguda, reputada o, segons quin cas, fins i tot consagrada, i recollida en aquesta compilació.